BLOG & NEWS

28 January 2018

Timočka (po)buna: 10 bendova iz Timočke krajine

|
By
|
0 Comment
|

Imajući u vidu da smo se ovog puta opredelili za jedno od slepih creva Srbije, adekvatnija oprema od narodne nošnje (koju Žika voli da fura) svakako su gumene rukavice za gastroenterološki pregled. Pitam se šta neko iz Vojvodine može da zna o istočnoj Srbiji, a da prevazilazi ekskurzije po Lepenskom Viru iz osnovne škole?

Matori alkoholičari možda pamte vina Džervina i Krajine vino. Poljoprivrednici i dalje habaju IMT-ove motokultivatore proizvedene u Knjaževcu. Cela bivša Jugoslavija je čula za Zaječar makar zbog Gitarijade. U svim predizbornim kampanjama političari dolaze u Bor i Majdanpek da se slikaju sa rudarskim šlemovima i obećaju čist vazduh i bogatstvo celom regionu. Matori odlaze u Sokobanju i vraćaju se mladi. Poplava sravni Tekiju i ostatak zemlje apsolutno zabole za to. Institut za imunologiju u sred Beograda se iz nekog razloga zove Torlak…

Živopisna jedna regija. To vam mogu reći iz prve ruke. Nisu ljudi tamo polupismena nekulturna bagra. Umeju čak pomalo i instrumente da drže u rukama. Oni najhrabriji i zasviraju bez ikakve iluzije da će da dobace dalje od srodne južne pruge. Neki su se ugasili pre ere masovnog interneta, neki šljakaju i dalje, a neki će tek zasvirati. Sve to sa Rtnja prate Dragoljub Aleksić, Zoran Radmilović i Mokranjac dok zabacuju udice u Timok.

10. United Kingdom of Tzarina (Sokobanja)

Reč je o relativno novom bendu, nastalom 2010. godine. Pored lokalnih svirki i nastupa u bližem okruženju svirali su i 2012. godine na Nisomniji. Radi se o pretežno grunge zvuku sa tekstovima na srpskom jeziku.

9. Promising Youth (Majdanpek)

“Mali Bor” svakako ne deluje kao idilično mesto za život. Štaviše, deluje kao bolesnik koji će da umre svakog trenutka. U takvom ambijentu sasvim je i logično pojavljivanje ovakvog benda koji kombinuje hardcore, metal i post punk. Samo da je mračno. Naziv albuma “Apocalyptic Trash Culture” lepo to opisuje.

8. The Communists (Zaječar)

Tvrda ekipa koju smo mogli da vidimo na Gitarijadi 2008., čini mi se. Nema puno informacija o samom bendu, niti nekih studijskih klipova na jutubu. Trenutno funkcioniše njihova inkarnacija pod imenom Persona Non Grata.

7. Priručnik Janga Trovača (Zaječar)

Ako me internet ne laže izgleda da ime benda potiče od britanskog film iz 1995. godine o nekom klincu koji je navodno potrovao celu familiju. Međutim, Zaječarci su više furali “lekoviti” fazon i kombinovali rege i dab sa teškim gitarama u fazonu Eyesburna. Imali su kul pesme i potencijal, ali se izgubiše negde vremenom.

6. Good Ol’ Bastards (Knjaževac)

Ovu ekipu smo već dosta pominjali na portalu pošto su koncertno aktivni i u Nišu i okolini. Tek jedan EP imaju iza sebe. Sad se lakše snimaju spotovi i albumi nego nekad pa će valjda i lakše da se probiju još dalje. Svakako imaju potencijala za tako nešto.

5. Nekršteni (Zaječar)

Sećam se njihove svirke u niškom klubu Brod pre nekih 5-6 godina. U publici manje od 10 ljudi, trojka na bini renda rifove, a pevač se baca o zidove i valja po podu go do pojasa. Prisutni u fazonu “holy fuck”. Reč nisam razumeo šta je ovaj pevao, ali nije ni bitno. Te večeri su od svih prisutnih napravili instant fanove.

4. Bemwejci (Negotin)

Rokerskije od ovih “Nitogenaca” ne može. Kratke, brze i ubitačne pesme o kafanama, fliperima, motorima i hipi kučkama su odmah osvojile Timočku krajinu. Bend je već tada uživao kultni status kada ih je prošle godine zadesila smrt frontmena, pevača, basiste i ikone – St. Bobana Miličića.

3. Musky’s (Kladovo)

Još jedan mističan bend iz grada na Dunavu. Audio tragovi sežu do ’97. godine kada je bend objavio kasetu za legendarnu Urbazona/Trotorock etiketu. Nakon toga su se kao fantomi pojavljivali i ponovo nestajali.

2. Nablesnotesni (Knjaževac)

Prvi agro-punk-sex-rock bend u Srbalja. Postoje od 1992, a aktivni su i dan danas. Mada su našli u međuvremenu bubnjara pa više ne lupaju u buriće. Prepoznatljivi po tekstovima i kostimima u kojima sviraju, u toku karijere su uspeli da nastupaju po celoj zemlji. Ipak, draži im je Kambelevac pored Babušnice, nego Beograd. A i kako drugačije…

1. Brandon Walsh/Spins (Negotin)

Nastupi Brandon Walsha na Gitarijadama sa početka novog milenijuma bili su odlučujući za muzički ukus nekoliko generacija koje su tek tada otkrivale alternativnu muziku. Svima nam je bilo krivo kad je bend prestao sa radom ostavivši iza sebe maxi singl sa 3 pesme i jedan lajv album snimljen u Negotinu. Spas je došao u vidu Spinsa sa kojima je Luča nastavio celu priču koju i dalje vole da ispričaju jako glasno i brzo čim im se ukaže prilika.

Bonus bend: Goribor

Iako se već iz imena vidi odakle su, Goribor je ipak muzičku karijeru gradio preko Hrvatske da bi se u Srbiji proslavili kao već priznat bend u komšiluku. Uprkos tome njihove pesme vidno odišu borskim svežim vazduhom, ali je bilo previše zicer za prvo mesto.

Preuzeto sa sajta: BALKANROCK

Autor: Aleksandar Nikolić

|

Leave a Reply